17.8.13

Η αποκατάσταση της "Όασης" κινδυνεύει


Δυστυχώς, τα νέα για την αποκατάσταση της "Όασης", πέντε χρόνια μετά το ξεκοίλιασμά της από την τότε δημοτική αρχή και την αδιαφορία των πολιτών, είναι άσχημα: όπως γράφει η τοπική εφημερίδα "Ελευθερία" είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ εξαιτίας της προσφυγής μίας από τις εταιρείες που συμμετείχε στον διαγωνισμό του Μαρτίου.

Το ρεπορτάζ του Αποστόλη Τζελέτα έχει ως εξής: 


Όνειρο θερινής νυκτός κινδυνεύει να μείνει η αποκατάσταση της «Όασης». Το στρεβλό γραφειοκρατικό σύστημα για να φτάσει ένα έργο στη φάση της κατασκευής, απειλεί να θέσει την αποκατάσταση εκτός χρονοδιαγράμματος, με το ενδεχόμενο απένταξης από το ΕΣΠΑ να θεωρείται πλέον ιδιαίτερα πιθανό.

Η επιμονή μιας από τις εργοληπτικές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, να ορθώνει νομικά εμπόδια, μπλοκάρει την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο.

Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, από τον διαγωνισμό ουσιαστικά της 5ης Μαρτίου, με την ένσταση εταιρείας από τη Ρόδο, η οποία αρχικά απορρίφθηκε από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού.
Ακολούθησε δεύτερη ένσταση, η οποία είχε την ίδια τύχη, καθώς και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έκρινε πως δε συντρέχουν λόγοι να γίνει αποδεκτή.
Το δυσάρεστο για την τύχη του έργου είναι πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν μεταξύ αυτών που είχαν προσφέρει τα μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης στον διαγωνισμό, προσέφυγαν κατά της απόφασης στην Επιτροπή του Άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες εβδομάδες για να αποφανθεί σχετικά.
Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε μάλλον δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για επανάληψη του διαγωνισμού, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που την απορρίψει, η εταιρεία έχει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, όπου μπορεί να ζητήσει την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, ωστόσο η καθυστέρηση έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλη, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς πρέπει να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να υπογραφεί σύμβαση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο προβληματισμός τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στην Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων είναι κάτι παραπάνω από μεγάλος, καθώς δε μιλάμε απλά για μια χαμένη ευκαιρία αποκατάστασης ενός διατηρητέου κτιρίου, αλλά για μια εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια να διατηρείται ένα κτίριο ερειπωμένο δίπλα από την κεντρική πλατεία της πόλης.
Η ιστορία της Όασης αναδεικνύει τις παθογένειες χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ, καθώς συχνά καταλήγουν να βρίσκονται σε «ομηρία», μπλεγμένα σε γραφειοκρατικούς δαίδαλους.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση έχει να κάνει με το έργο της ανάπλασης του πάρκου Κουραμπά, το σχέδιο σύμβασης και η διαδικασία ανάθεσης του οποίου πήραν μόλις πριν λίγες ημέρες τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ώστε να υπογραφεί η σύμβαση.

Ο ανάδοχος είχε αναδειχθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο οι διαδικασίες καθυστέρησαν για έξι και πλέον μήνες λόγω της αλλαγής επωνυμίας του ανάδοχου, γεγονός που απαιτούσε απόφαση υποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: