Πιό κατω θα βρείτε την περίληψη της ανακοίνωσης στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 1.30μμ για την "ΟΑΣΗ", στο καφενείο "ΟΛΑ ΚΑΛΑ", απέναντι μέσα στη Στοά Ορφέα, λόγω καιρού, στην οποία προσκαλείστε να συμμετέχετε όσες και όσοι μπορείτε.
Για το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι της ΤΖΑΜΑΛΑΣ, που οργανώνεται στην "ΟΑΣΗ" την Κυριακή το βράδυ, δεν απαιτείται βέβαια ...ειδική
πρόσκληση, είναι όμως αναγκαίο να βοηθήσετε στην οργάνωση και διευθέτηση του χώρου, τόσο της τζαμάλας όσο και της παράλληλης Έκθεσης
«Λαϊκές Ζωγραφιές», μέσα στο κτήριο.
Έχουν γίνει αρκετές προετοιμασίες, όμως όσοι/όσες μπορείτε, θα βοηθήσετε πολύ αν έρθετε από εκεί τόσο το Σάββατο το απόγευμα, όσο και την Κυριακή το πρω'ί'.
Το θέμα τυχόν κακοκαιρίας δεν είναι σημαντικό, γιατί στην "ΟΑΣΗ" υπάρχει αρκετός στεγασμένος χώρος.
Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε με χαρά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε με πρόσφατη απόφασή του τις εργασίες για ΕΚΤΡΟΠΗ του Αχελώου (φράγματα και σήραγγες στη Μεσοχώρα και τη Συκιά), με χαρά γιατί από αυτό το γεγονός -όπως και από το αντίστοιχο της ματαίωσης κατασκευής εργοστασίων ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ- φαίνεται πως, όταν οι πολίτες κινητοποιούνται και αγωνίζονται επίμονα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις για το περιβάλλον και άλλα ζωτικά θέματα.
Αν μετέχουμε ενεργά στις δραστηριότητες για την αναβίωση της "ΟΑΣΗΣ" και για την πεζοδρόμηση της Πλατείας γενικότερα, θα πετύχουμε. Τα ατομικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα, από τη φύση τους ιδιοτελή, ΔΕΝ είναι άτρωτα.
Το κείμενο της ανακοίνωσης:
Η "ΟΑΣΗ" να γίνει όαση
και η Πλατεία πεζόδρομος
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την αναβίωση της "ΟΑΣΗΣ" έκλεισε ένα χρόνο πλούσιας δράσης, που όπως φαίνεται απέφερε και κάποιους καρπούς, αφού εγκαταλείφθηκε πλέον η ιδέα να (ξανα)δοθεί για εκμετάλλευση σε ιδιωτικά συμφέροντα, από τη φύση τους λαίμαργα και κερδοσκοπικά, και αδίστακτα όπως έχει δείξει άλλωστε το παρελθόν, και ο Δήμος προτείνει κάποιες δημόσιες χρήσεις του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου.
Επειδή όμως όλα δείχνουν να προχωρούν, όταν προχωρούν…, απελπιστικά αργά είναι χρέος όλων των πολιτών να πιέζουν για να γίνει το ταχύτερο η "ΟΑΣΗ" μια πραγματική, μια ζηλευτή όαση και να αποδοθεί στους πολίτες.
Άμεσα και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να φυτευτούν δέντρα σε όλον τον χώρο, να τοποθετηθούν παγκάκια, να ευπρεπιστεί ο χώρος, να λειτουργήσουν οι τουαλέτες.
Ακόμα και το παραδοσιακό καφενείο που αποφασίστηκε να γίνει, μπορεί να διαμορφωθεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργήσει σύντομα, με δαπάνη πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες, από δημοτικούς καθαρά πόρους, ώστε μετά το Πάσχα, που βελτιώνεται ο καιρός, ο χώρος και να είναι ελεύθερα προσβάσιμος από τους πολίτες και να εξυπηρετούνται εκεί χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν σημαντικά γι’ αυτούς ποσά, ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Και παραπέρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να γίνει η Πλατεία μας χώρος περιπάτου και αναψυχής από ρυπαρός, θορυβώδης, αποπνικτικός κυκλοφοριακός κόμβος που είναι σήμερα.
Δεν παραλείπουμε να θυμίσουμε τις προτάσεις που έχουν γίνει για τον ενοποιημένο χώρο "ΟΑΣΗΣ" και Πλατείας:
1. Δημιουργία ενός δημόσιου, με ελεύθερη πρόσβαση, κήπου, που να εξυπηρετείται από ένα κυλικείο-λαϊκό καφενείο με χαμηλές (ίσα-ίσα τα έξοδά του) τιμές.
2. Παιδική χαρά, που να λειτουργεί ίσως και ως "baby parking" με ειδικό προσωπικό.
3. Μικρό θεατράκι για παραστάσεις "happening" ή ερασιτεχνικές αλλά και συναυλίες.
4. Θερινός κινηματογράφος.
5. Χώρος ελεύθερης έκφρασης και εκθέσεων εικαστικών καλλιτεχνών.
6. Χώρος ελεύθερης έκφρασης κοινωνικοπολιτικών ομάδων, "speakers' corner".
7. Χώρος για οργάνωση εκδηλώσεων από Συλλόγους κλπ. αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων.
8. Χώρος για οργάνωση λαϊκών γλεντιών, όπως η αποκριάτικη τζαμάλα, παιδικά πάρτυ κ.ά.
Καλούμε όλους στη τζαμάλα μας για να διασκεδάσουμε παραδοσιακά αλλά και για να διατρανώσουμε αυτές τις απαιτήσεις μας.
Και το "διατακτικό" του ΣτΕ για τη Μεσοχώρα:
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε: α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου