20.8.10

Πενήντα μέρες... Ακόμα 50 μέρες...

* Τον Μάϊο του 2008 ο τελευταίος ...«επενδυτής»-εκμεταλλευτής του δημόσιου χώρου και κτηρίου της "ΟΑΣΗΣ" τήν εγκατάλειψε σε κακό χάλι, αφού φρόντισε φεύγοντας να αποσύρει όχι μόνο τον εξοπλισμό αλλά κι αυτά ακόμα τα κουφώματα!!!
Η Δ.Ε.Τ.Α.Ι., ως διαχειριστής, παρότι είχε να εισπράξει ενοίκια κάπου 300.000 €, δηλαδή επί είκοσι(!!!) μήνες δεν έπαιρνε τίποτε..., δεν είχε σκεφτεί κάν να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη-εκμεταλλευτή αλλ' ούτε να επιτηρεί την ακεραιότητα του κτηρίου... Σαν να τής ήταν ξένο, κάτι αδιάφορο, κάτι για πέταμα...
Κι η, φύσει και θέσει προϊσταμένη, Δημοτική Αρχή δεκαρίτσα δεν έδωσε γιαυτή την συμπεριφορά. Όχι μόνον δεν έπαυσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Τ.Α.Ι. αλλά, από όσο ξέρουμε, ούτε μιά επίπληξη δεν τού έκανε.
Τέτοια αγάπη για την περιουσία μας...
* Τον Γενάρη του 2009 κάποιοι πολίτες, βλέποντας την "ΟΑΣΗ" επί μήνες παρατημένη, ξεκοιλιασμένη, σκουπιδότοπο, αποφάσισαν να κάνουν κάτι οι ίδιοι, ξεκινώντας από την καθαριότητα του χώρου, μπας και ντραπούν οι ιθύνοντες του Δήμου και φιλοτιμηθούν να φροντίσουν έναν τέτοιο χώρο και κτήριο {διατηρητέο, του Άρη Κωνσταντινίδη} στο κέντρο της πόλης.
Διοργανώθηκαν και κάποιες εκδηλώσεις, μιά Δημόσια Συζήτηση, μοιράστηκε αρκετό ενημερωτικό υλικό για την δημόσια χρήση του χώρου, λειτούργησε "τραπεζάκι" για συλλογή υπογραφών υποστηρικτών, δημιουργήθηκαν δυό ενημερωτικά ιστολόγια, το παρόν και ένα άλλο πανομοιότυπο στο "wordpress.com", εφοδιάστηκε ο χώρος με μερικά τραπεζάκια, καθίσματα, ένα παγκάκι.
* Το Ιούνιο του 2009 ο Δήμαρχος ανάγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η "ΟΑΣΗ" δεν θα ξαναενοικιαστεί σε ...«επενδυτή»-εκμεταλλευτή αλλά θα λειτουργήσει ως παραδοσιακό καφενείο και "Πολυχώρος" {με δημιουργία και Πινακοθήκης(*)}.
Το, καταρχή, ξεμπλοκάρισμα από την έμμονη ιδέα της ιδιωτικοποίησης, που άλλωστε τόσο βλακώδης και καταστροφική είχε αποδειχτεί για την "ΟΑΣΗ", ικανοποίησε το κοινό αίσθημα και εμάς βέβαια, που συνεχίσαμε με περισσότερη ζέση να πιέζουμε για ευπρεπισμό-εξοπλισμό, πέρα από αυτόν που με τα ελάχιστα δικά μας μέσα είχαμε βάλει, αλλά και για συνεχή καθαριότητα του χώρου από τα συνεργεία του Δήμου.
Αντ' αυτών κάποιοι εργάτες του Δήμου άρχισαν να ξηλώνουν ψευδοροφές και πατώματα του κτηρίου για να το φέρουν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση... Και την καθαριότητα που ΕΓΓΡΑΦΩΣ (27-8-09) είχε υποσχεθεί ο Δήμος, ποτέ δεν τήν έκανε. Όλα ήταν «στάχτη στα μάτια» όπως φαίνεται.
* Τον Γενάρη του 2010, αφού είχαν περάσει δυό νεκρά καλοκαίρια, ο Δήμος κόλλησε μια ...έγχρωμη ταμπέλα με φωτογραφίες της ...μακέττας του σχεδιαζόμενου "Πολυχώρου" και της «Πινακοθήκης». Έβαλε μάλιστα και προβολέα να τήν φωτίζει!!! Και μετά από λίγο έκοψε και τρία τεράστια, αιωνόβια πεύκα της "ΟΑΣΗΣ" που την έκρυβαν κάπως... Τέτοιο ήθος...
Καμμιά εργασία όμως δεν έκανε για τον στοιχειώδη ευπρεπισμό του χώρου και τον εφοδιασμό του για να είναι χρήσιμος στους πολίτες.
Εμείς συνεχίσαμε να οργανώνουμε εκδηλώσεις εκεί, την αποκριάτικη "τζαμάλα" και άλλες με αξιοσημείωτη επιτυχία, που αποδείκνυε πέραν κάθε αμφιβολίας, πόσο αγαπητός και πολυσύχναστος θα είναι ο χώρος και το κτήριο της "ΟΑΣΗΣ", αν τά φροντίσει κάποιος. Μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός ξεκινήσαμε και τη λειτουργία «Κυριακάτικου Καφενείου», που είχε 14 ευτυχείς επαναλήψεις ως τώρα, και δημιουργήσαμε κι ένα παρτέρι με λουλούδια. Μπας και φιλοτιμηθεί κι ο Δήμος για κάτι ανάλογο... Αλλά πού... Κάν μιά νέα έγγραφη διαβεβαίωση (18-6-10) ότι τα συνεργεία του Δήμου θα καθαρίζουν συνεχώς τον χώρο δεν τηρήθηκε ποτέ...
* Και ήρθε η 30ή Ιουνίου 2010, όπου σε συνεδρίαση του Δ.Σ., ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το μεν θέμα της «Πινακοθήκης» έχει παραπεμφθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αλλά στο εξωτερικό χώρο μπορούν να γίνουν εργασίες.
Παρέμβαση εκπροσώπου μας, με αίτημα τον άμεσο καθαρισμό-εξοπλισμό του χώρου ώστε να χαίρονται οι περαστικοί τον ίσκιο από τα πλατάνια της "ΟΑΣΗΣ" και πριν από την ολοκλήρωση των όποιων άλλων εργασιών, συνάντησε την επιδοκιμασία όλων των Δημοτικών Παρατάξεων στο Δ.Σ.
* Και ήρθε η ...1η Ιουλίου 2010 και κάποιοι τεχνίτες του Δήμου, αντί για εργασίες ευπρεπισμού, άρχισαν να ανοίγουν τρύπες στο πεζοδρόμιο, για «εργοταξιακή περίφραξη», λέει...
ΠΕΝΗΝΤΑ (50) μέρες πέρασαν από τότε και το μόνο(**) που έκανε ο Δήμος ήταν να φτιάξει ένα ψηλό ξύλινο (και πανάκριβο...) τείχος, για να κρύψει προφανώς το χάλι της "ΟΑΣΗΣ" από τα μάτια των περαστικών.
Αλλά και να εμποδίσει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που προγραμματίσαμε εκεί, είπαν κάποιες «κακές» γλώσσες.

Και το μεν χάλι τό έκρυψε, προσωρινά, ο Δήμος... Τα 2.000.000 €, που είναι, ΕΠΙΣΗΜΑ, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στην "ΟΑΣΗ" από την εκχώρησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, σκέφτεται να τά κρύψει κι αυτά;;;
Θα τά εξασφαλίσει από τους δημοτικούς φόρους (θα βάλει ΕΜΑΣ δηλαδή να τά πληρώσουμε) ή μήπως θα πρέπει να καλέσει όσους έκαναν τις ζημιές αλλά και όσους ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ-ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ-ΑΝΕΧΘΗΚΑΝ να γίνουν τόσο μεγάλες ζημιές, διαχρονικά μάλιστα, να τά πληρώσουν;;;


Δεν τό βάζουμε ως ...«ρητορική ερώτηση»!!!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(*) Λειτουργία για την οποία είναι ακατάλληλο το κτήριο, όπως έχουν γνωματεύσει πλειάδα αρχιτεκτόνων της πόλης, αλλά και συνάντησε την άρνηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.
(**) Οι μηχανικοί-υποστηρικτές μας εκτίμησαν ότι η όλη δουλειά δεν χρειάζονταν πάνω από 4-5 μέρες να γίνει... Και έκανε πενήντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: