24.6.11

"Πλατεία"-"ΟΑΣΗ"

Ούτε όλοι οι υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της Πρωτοβουλίας μας για την "ΟΑΣΗ" συμμετέχουν στους "αγανακτισμένους", ούτε όλες και όλοι που συμμετέχουν στο "Κίνημα της Πλατείας" έχουν μετάσχει έμπρακτα στην προσπάθεια να αναβιώσει η "ΟΑΣΗ" ως όαση για τους πολίτες.
Όμως η Πρωτοβουλία μας από ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ για το κατάντημα της "ΟΑΣΗΣ" ξεκίνησε πριν δυόμισυ χρόνια.
Κατάντημα για το οποίο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έκανε κάτι, παρότι βαρύνονταν ευθέως γι' αυτό. Αλλά και η τωρινή, εμφανίζεται μουδιασμένη και αντιφατική, αφού ούτε τον ΔΗΜΟΣΙΟ χώρο της "ΟΑΣΗΣ" καθαρίζει με τα συνεργεία της ούτε τήν έχει εντάξει σε πρόγραμμα παρόμοιο με την αυτοδιαχείριση των ΚΑΠΗ, παρότι τής τό έχουμε ζητήσει από καιρό. Εμφανίζεται «κολλημένη» στην ιδέα να αποχτήσει "έσοδα" από την εκμετάλλευση της "ΟΑΣΗΣ", σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα από το τί σημαίνει η ...«επενδυτική» Ιδιωτική ...Υστεροβουλία και πού οδηγεί.
Κι ακόμα: Η Πρωτοβουλία μας εξαρχής είχε θέσει ως στόχο -και είχε πραγματοποιήσει κατά καιρούς- να γίνει η "ΟΑΣΗ" χώρος ελεύθερης δημόσιας συναναστροφής και έκφρασης και βέβαια να πιέσει και να αγωνιστεί για να πεζοδρομηθεί η Πλατεία.
Από την άλλη πλευρά οι αγανακτισμένοι (που επιτέλους θύμωσαν, όπως έγραψε κάποιος «δικός μας»...) έχουν δώσει νέα πνοή στην "ΟΑΣΗ" καθαρίζοντας συνεχώς τον χώρο, μετατρέποντας το απαίσιο ξύλινο «Τείχος του Αίσχους" σε παγκάκια, πάγκους, τραπεζάκια -πολύ χρήσιμα για τις εκδηλώσεις αλλά και τους περαστικούς που θέλουν να ξανασάνουν- και εγκαθιστώντας δημόσιες χημικές τουαλέττες.
Κι ακόμα οργανώνοντας σε συνεχή σχεδόν βάση δημόσιες συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών αλλά και ...τραπεζώματα σε συμμετοχική βάση αλληλεγγύης. Κι ακόμα-ακόμα έχει προταθεί, και όπου νά 'ναι θα πραγματοποιηθεί, η λειτουργία ελεύθερου «ανταλλακτήριου βιβλίων» στην "ΟΑΣΗ"!
Τέλος, όπως ήταν φυσικό, η "ΟΑΣΗ", έστω στο σημερινό της χάλι, λειτούργησε ως καταφύγιο γι' αυτές τις εκδηλώσεις κατά τις τελευταίες συχνές βροχές και καταιγίδες και καμμιά τους δεν διακόπηκε ή ματαιώθηκε λόγω καιρού.

Με τις σκέψεις αυτές ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ:

Σε όσους «κάθονται ακόμα στους καναπέδες», το μπρεχτικό: «Άκου να δεις: Είτε φταίς είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις».

και το καζαντζάκειο: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λές: Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω την Γή. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω».

αλλά και το παλαμικό: «Παιδί, το περιβόλι σου να τό καλλιεργήσεις, όπως τό βρεις κι όπως τό δεις να μην τό παρατήσεις»

Σε όσους θύμωσαν, έγιναν ενεργά "αγανακτισμένοι" αλλά φάνηκαν να κουράζονται,

το λειβαδίτειο: «Μ' αίμα χτισμένο, κάθε πέτρα και καϋμός, κάθε του πόρτα κι αναστεναγμός».

αλλα και το καβάφειο: «Να εύχεσαι νά 'ναι μακρύς ο δρόμος»

Σε όσους αναρωτιούνται "γιατί δεν είναι ΟΛΑ τα Γιάννενα στην Πλατεία;;;", το ελύτειο: «Για να γυρίσ' ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή».

Σε όσους κουνάνε με αμφιβολία το κεφάλι, το παπαζόγλειο: «Όλα μένουν ίδια, αν δεν τ' αγαπάς»...

αλλά και το λοϊζικό: «Τίποτα δεν πάει χαμένο»...

Ειδικότερα όμως στον Δήμαρχό μας και τους συνεργάτες του ευχόμαστε να μην ακούσουν ποτέ να τούς λένε το βαρνάλειο: «Άχ! πού 'σουν νιότη πού 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος»

ούτε το σεφέρειο: «Πήραμε τη ζωή μας λάθος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: