7.2.09

Το τέλος του δημόσιου χώρου...

Μ' αυτόν τον απαισιόδοξο αλλά καυστικό τίτλο η κα Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», δημοσίευσε σήμερα ένα ενδιαφέρον, ενημερωτικό αλλά σκωπτικά κριτικό, άρθρο για την προϊούσα συρρίκνωση των δημόσιων χώρων.
«Γάντι» μάς έρχεται το άρθρο αυτό στη δικιά μας προσπάθεια ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ στα Γιάννενα όσα μυκτηρίζει η καλή δημοσιογράφος ότι έγιναν στην Αθήνα κι αλλού...
Γράφει μεταξύ άλλων η κα Κουναλάκη:
««««««««««
Η χιλιοτραγουδισμένη (από τον Kηλαηδόνη και άλλους) βόλτα στη Βουλιαγμένη είναι πλέον πανάκριβη υπόθεση.
Με την ίδια ηττοπάθεια αποδέχονται οι Έλληνες τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου παντού, από το παρκάκι της Κυψέλης και το Πεδίον του Άρεως μέχρι τις παραλίες της Κρήτης και της Χαλκιδικής.
Μοναδικές εξαιρέσεις κάποιοι ακτιβιστές-Δον Κιχώτες, που λοιδορούνται ως αργόσχολοι και αιθεροβάμονες.
Στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα είναι κεντρική πολιτική επιλογή πλέον πως το περπάτημα πρέπει να αποθαρρύνεται και η οδήγηση να επιδοτείται. Πάρκινγκ ξεφυτρώνουν καθημερινά, οι πεζόδρομοι γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα.
......................
Σε μιά μελλοντική εκδοχή του αστικού τοπίου το πιθανότερο είναι πως θα βγαίνουμε από τα σπίτια μας και θα μπαίνουμε κατευθείαν στα αυτοκίνητά μας.
Οι βόλτες σε ιδιωτικές πλέον παραλίες και οι ρομαντικές συναντήσεις στα πάρκα, την εκμετάλλευση των οποίων θα έχουν αναλάβει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, θα έχουν απαγορευτικό κόστος.
Αν θέλουμε να κάνουμε άσκοπες τσάρκες στα πεζοδρόμια θα καλούμαστε να πληρώνουμε πανάκριβα διόδια, καθώς ο δημόσιος χώρος σύντομα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση.

»»»»»»»»»

xkounalaki@kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: