4.6.09

Παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητήριου

Το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητήριου έστειλε προς το Δήμο με κοινοποίηση στην Νομαρχία μιά αρκετά "τσουχτερή" ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του.
Θεωρητικό το ενδιαφέρον θα πεί κανείς, αφού ναι μεν το Τ.Ε.Ε. είναι θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους αλλά οι κεντρικές ή περιφερειακές αρχές δεν υποχρεώνονται από κάποιον Νόμο να ακολουθούν τις υποδείξεις του.
Καίριο όμως ενδιαφέρον έχει για την προσπάθειά μας, αφού δεν μπορεί να νοηθεί εγκυρότερη "φωνή" στο θέμα της ΟΑΣΗΣ από τη φωνή του τοπικού Τ.Ε.Ε., πολύ περισσότερο που είναι ΟΜΟΦΩΝΗ.
Ας την πάρουμε στην ...πλάτη μας λοιπόν, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες και να ζητήσουμε την ατομική τους υποστήριξη, όταν τελειώσει η διαδικασία των ευρωεκλογών.


28/5/2009
ΠΡΟΣ:Τον Δήμο Ιωαννιτών
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την αποχώρηση και λύση της σύμβασης με τον εκμισθωτή της ΟΑΣΗΣ, ζημιωμένοι για μια ακόμη φορά βγήκαν όλοι. Οικονομικά οι επιχειρηματίες και η Δ.Ε.Τ.Α.Ι. Ο Δήμος Ιωαννιτών που παρά τις όσες αντιδράσεις ενέκρινε αυθαίρετες και ακαλαίσθητες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και το κτήριο. Η ίδια η πόλη από την αισθητική αλλοτρίωση και υποβάθμιση του κτηρίου, έργο του μεγάλου σύγχρονου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, και από την κακοποίηση του υπαίθριου χώρου. Οι πολίτες και οι επισκέπτες από την εν γένει αισθητική απαξίωση και τον περιορισμό στο συγκεκριμένο σημείο της θέας προς την λίμνη.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ\ΤΗ συζήτησε σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης και εκμετάλλευσης κτηρίου και ομόφωνα κατέληξε στα εξής:

Είναι θετικό ότι μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία που είχε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κτηρίου, με απόφαση της ΔΕΤΑΙ, ξεκίνησαν και συνεχίζονται ως σήμερα οι εργασίες αποξήλωσης όλων των αυθαίρετων κατασκευών εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου. Είναι μια ενέργεια που καταδεικνύει την άστοχη προηγούμενη απόφαση για εκμετάλλευση από ιδιώτη της χρήσης του κτηρίου, και τις άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο.
Η πόλη των Ιωαννίνων και οι κάτοικοί της είναι τυχεροί για την ύπαρξη αυτού του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, που είναι δημόσιο. Εδώ και πολλά χρόνια ο δημόσιος χαρακτήρας του κτηρίου έχει χαθεί. Όμως ο δημόσιος αυτός χαρακτήρας πρέπει να αποκατασταθεί. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων της πόλης, ως χώρος σίτισης και αναψυχής, έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον εμπνευστή του. Να αναδειχθεί η λιτότητα και η χρηστικότητα του κτηρίου και το ίδιο το κτήριο.

Η αποκατάσταση του κτηρίου επιβάλλεται να γίνει άμεσα με νόμιμες διαδικασίες, αφού εξασφαλισθούν οι απαραίτητες άδειες, με μελέτες αυστηρών προδιαγραφών, που θα επαναφέρουν το κτήριο στην αρχική του μορφή εσωτερικά και εξωτερικά και θα ενοποιήσουν το κτήριο με τον χώρο της πλατείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην εξέταση και έγκριση των προτάσεων για την διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων της ΟΑΣΗΣ απο τον Δήμο, που είναι κύριος και υπεύθυνος των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Οι δαπάνες για όλα τα παραπάνω θα βαρύνουν τον Δήμο.

Το ΤΕΕ\ΤΗ υπερασπίζεται τους εναπομείναντες κοινόχρηστους χώρους στο κέντρο της πόλης και την προοπτική ενοποίησης των χώρων αυτών. Ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση και υλοποίηση διατήρησης και λειτουργικής ενοποίησης των κοινόχρηστων χώρων. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Το ΤΕΕ\ΤΗ θεωρεί ότι οι χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου είναι χώροι που ανήκουν στους κατοίκους της πόλης και δεν πρέπει να υπάρχει η λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους και την αντιπαροχής. Προς την κατεύθυνση αυτή ευθύνες έχουν όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί φορείς και κυρίως ο Δήμος.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
ο Πρόεδρος, Γιώργος Ρεκατσίνας
Κοινοποίηση: Νομάρχη Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: