24.6.09

Και άλλα δημοσιεύματα...

Και άλλα δημοσιεύματα ...αλιεύσαμε στον τοπικό τύπο, για την «αποκάλυψη προθέσεων» για την «ΟΑΣΗ» από τον Δήμαρχο κ. Ν. Γκόντα την Δευτέρα.
Αν και, λίγο-πολύ, τα ίδια λένε όλα ως «είδηση», αξίζει νομίζουμε τον κόπο να δεί κανείς το "χρώμα", τις εκφραστικές "πινελιές" κάθε εφημερίδας και συντάκτη. Αλλά και τον σχολιασμό τους.

Στο τέλος παραθέτουμε και ένα έμμετρο σχόλιο-αμφισβήτηση που «απόθεσε» ένας φίλος, ίσως ένας από εμάς, με το ψευδώνυμο "ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΣ" στην προηγούμενη «ανάρτηση».


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24/6
Δεύτερες σκέψεις
Σε μια πρώτη ανάγνωση, η κατεύθυνση του Δημάρχου για μετατροπή της Όασης σε πινακοθήκη και παραδοσιακό καφενείο, μπορεί να ερμηνευθεί ως δείγμα καλής επικοινωνίας με τους πολίτες. Ότι αφουγκράστηκε, δηλαδή, την απαίτηση να μη μισθωθεί το κτίριο σε ιδιώτη και έπραξε αναλόγως. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, η επιλογή του μπορεί να ήταν μονόδρομος. Το τίμημα για την εκμίσθωση της Όασης δε θα ήταν με τίποτα το ίδιο μ’ αυτό που είχε εξασφαλίσει την προηγούμενη φορά (έστω κι αν τελικά ακόμη δεν το έχει εισπράξει), ενώ ήταν σαφές πως δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, ώστε να υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Υπήρχε και το προηγούμενο με τους αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς για το Γιαννιώτικο Σαλόνι, οπότε κρίθηκε η εκμετάλλευση της Όασης να περιέλθει ξανά στο Δήμο.

HΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ AΓΩN 23/6
«Όαση» για τους πολίτες, με καφενείο και πινακοθήκη
Μια ασυνήθιστη απόφαση για τα μέχρι τώρα δεδομένα της,
πήρε η δημοτική αρχή χθες για την Όαση.

Να αποκατασταθεί πλήρως, να μεταφερθεί εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να λειτουργήσει παράλληλα στο χώρο της, δημοτικό παραδοσιακό καφενείο, δικαιώνοντας τόσο την αντιπολίτευση, όσο και (κυρίως) τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να παραμείνει ο κεντρικός και ιστορικός χώρος σε δημόσια διαχείριση και για δημόσια χρήση.
Η πρόταση, η κατεύθυνση καλύτερα, για την αξιοποίηση του δημιουργήματος του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης. Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας τόνισε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση, αυτή όμως οφείλεται στο φόρτο εργασίας των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών και ότι σύντομα, η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΑΙ και μετά θα έρθει και πάλι σε συνεδρίαση του συμβουλίου για την τελική επικύρωση.
«Πλήρης αποκατάσταση του κριτίου στην αρχική του μορφή. Μεταφορά της δημοτικής πινακοθήκης στο χώρο της Οασης και δημιουργία παραδοσιακού καφενείου.
Το σημερινό σημείο όπου βρίσκεται η Πινακοθήκη δεν προσφέρεται για επισκέπτες της πόλης» τόνισε ο κ. Γκόντας. Ο δήμαρχος κάλεσε μάλιστα όλους όσους έχουν προτάσεις να τις καταθέσουν.
Η αντιπολίτευση δια του Δημήτρη Θεμελή εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση που κατατίθεται.
Ο κ. Θεμελής ωστόσο, συνέστησε στη δημοτική αρχή να στρέψει την προσοχή στης στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, τονίζοντας ότι ήδη κατατέθηκε εξώδικο από δύο συμπολίτες «γιατί οι ενοικιαστές έβαζαν απαγορευτικά στο πάρκινγκ, στην είσοδο, σε πολίτες που ήθελαν να επισκεφθούν το πάρκο».
.................


ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 23/6
Δημοτική Πινακοθήκη και λαϊκό καφενείο στην Όαση!
Η Δημοτική Πινακοθήκη θα μεταφερθεί στην ΟΑΣΗ, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας! Η πρόταση που έκανε ο κ. Γκόντας έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα, ενώ μαζί με την μεταφορά της Πινακοθήκης θα λειτουργήσει και παραδοσιακό λαϊκό καφενείο.
.................
Ήδη από το τέλος του 2008 δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες για τη μεταφορά της Πινακοθήκης σε συνδυασμό με τη λειτουργία παραδοσιακού καφενείου. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη αξιοποίησης της ΟΑΣΗΣ, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, το όλο θέμα θα παραπεμφθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΤΑΙ για την οριστικοποίησή του».
Μάλιστα, το έργο της αποκατάστασης θα ενταχθεί στο Ενιαίο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
.................


ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ 23/6 {μόνο στην έντυπη έκδοση}
Δημοτική Πινακοθήκη η «ΟΑΣΗ»
Άνοιξε τα χαρτιά της η δημοτική αρχή
Άνοιξε χθες τα χαρτιά της η δημοτική αρχή για το θέμα της αξιοποίησης της «ΟΑΣΗΣ».
Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για το συγκεκριμένο έργο και η αναμονή της πρότασης του Δήμου σε σχέση με το αρχιτεκτονικό στολίδι του Άρη Κωνσταντινίδη, προκάλεσε ένα κίνημα που ζητά τη μετατροπή του χώρου σε λαϊκό καφενείο, ενάντια στη λογική της ανάπτυξης τύπου καφετέριας ή φαστ φουντ.
Τις φωνές αυτές πιθανότατα αφουγκράστηκε η δημοτική αρχή και η πρόταση που κατέθεσε σε αδρές γραμμές ο Δήμαρχος της πόλης....
.................
Την πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο, πρόκειται να επεξεργαστεί περαιτέρω η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών που εκπονεί την μελέτη, στο τελικό της στάδιο.
.................


"ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΣ"
Κυρ-πολίτη μου,
ο Νίκος σου πού πάει;
Στάχτη σού 'ριξε
και τώρα σεργιανάει;
Έκρυψε το ρόπαλο,
πέταξ' ένα κόκκαλο,
την πινακοθήκη σου
έβαλε στο σπίτι σου,
καιαιαιαι... εντάξει σου;

Ο Νίκος είναι πονηρός
κι αυτά που λέει μην τα τρώς,
μόλις περάσει τον "καιρό",
θα ξαναφάει το ψαχνό!
Ώωωώ... Ώωωώ!


Λέτε να έχει δίκιο;;; Ας το ψάξουμε καλού-κακού...

3 σχόλια:

Umbrella είπε...

Όταν λέει ο Νικόλας ο Γκόντας πως θα μεταφέρει την Πινακοθήκη στην Όαση, εννοεί το cafe-bar Gallery του Μώλου μάλλον...

Πάντως φίλοι, το κτίριο της Όασης μάλλον δεν κάνει για πινακοθήκη. Τι θα κάνουν, θα καλύψουν όλα τα ανοίγματα με γυψοσανίδες, χαραμίζοντας τη θέα, για να μπουν οι πίνακες? Οι πινακοθήκες δεν έχουν παράθυρα, μόνο πίνακες.

Ό,τι νά 'ναι
Όπως νά 'ναι
Όπως πάντα!

Πολίτες για την «ΟΑΣΗ» είπε...

Αγαπητή Umbrella,
ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Πολύ σωστή η παρατήρησή σου και δεν νομίζουμε ότι του ξεφεύγει του Δήμαρχου αυτή η ..."λεπτομέρεια". Το συζητήσαμε χθές.
Πιθανότατα να το πάει εκεί με την ελπίδα να εκμαιεύσει καμμιά επιδότηση «για πολιτιστικούς σκοπούς», αφού ο καταχρεωμένος Δήμος δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει την δαπάνη αποκατάστασης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου από το ασύλληπτο χάλι στο οποίο το άφησαν οι διαδοχικοί «επενδυτές-φεσωτές» και κυρίως ο τελευταίος.
Όπως και νά 'χει το ότι δεν επαναλήφθηκε η πρόθεση για ενοικίαση, πιθανότατα για τους λόγους που σημείωσε και η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", είναι θετικό για την προσπάθειά μας για δημόσια χρήση με ελεύθερη πρόσβαση του έξω χώρου αλλά και του κτηρίου σε κάποιο βαθμό, στα πλαίσια της «εν καιρώ...» πεζοδρόμησης της πλατείας.

Κι ένα "υστερόγραφο" προσωπικά για σένα:
Μην τραβήξεις τόσο μακρυά της διακοπές σου!
Το ωραίο "φωτορεπορτάζ" και τα εύστοχα σχόλιά σου τ' αποζητούν κάμποσοι συμπολίτες μας.

Ναπoλέων είπε...

Απορώ πως ο «Κλαζομένιος» δεν σημείωσε την "κασσική" ατάκα:

«Άμα ΔΕΝ θέλεις να γίνει κάτι, το αναθέτεις σε μιά Επιτροπή... ή το στέλνεις για μελέτη»

και άν πρόκειται για ποινικό θέμα...

διατάζεις να γίνει Ε.Δ.Ε.

Καλό μας κουράγιο
α-α-ε
Ν.